2011. február 13., vasárnap

"Bárányok Ajándéka II." Nemzetközi Nemezművészeti Alkotótelep 2011.




FELHÍVÁS

Nemezesek, nemezelést tanulni vágyók szerte a világon, FIGYELEM!

„Bárányok Ajándéka II.“ címmel Nemzetközi Nemezművészeti Alkotótábort rendezünk Orfű-Tekeresen, Magyarországon 2011. július 10- 17-ig!

Évek óta melengettem egy elképzelést egy olyan nemeztáborról, ahol magyar és külföldi nemezesek, nemezelni vágyók együtt dolgozhatnak, tanulhatnak, nívós, értékes tanároktól, nemezművészektől. Ahol megismerkedhetnek más nemezesekkel, más kultúrákkal, más gondolkodással, más alkotási módokkal és technikákkal.

A „ Bárányok Ajándéka II.“ Nemzetközi Nemezművészeti Alkotótábort idéntől nem Magyarlukafán, hanem Orfű-Tekeresen rendezzük meg, bízva abban, hogy állandó helyszínt találunk, s a tábor és a falu neve összeolvad majd, s idővel fogalommá válik, mind a hazai, mind a nemzetközi nemezes berkekben.


A tábor helyszíne:

Orfű-Tekeres, Lovas Panzió és az Orfűi Ifjúsági Szállás, az időpont: 2011. Július 10-17 között. Pécstől csak kb.15 km-re van, autóval és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, s idén nyárra kiépül a Pécset Orfűvel összekötő kerékpárút is, így a hegyek között, az erdőn keresztül kellemes kirándulással egybekötve is be lehet jutni a városba. Tekeres kicsi, egy utcás falucska, az orfűi tórendszerben helyezkedik el a Pécsi tó és a Hermann Ottó tó között. A gyönyörű, festői környék révén nagyon kellemes turisztikai lehetőségekkel rendelkezik, így a családi nyaralás része is lehet: minőségi lovaglás, élményfürdő és szabadstrand, csónakázás, horgászás, kirándulás, kerékpározás, közel az abaligeti gyógybarlang is és egyéb pihenésre is van lehetőség.

Orfű: http://www.orfu.hu/

Aquapark: http://www.orfu.hu/index.php/component/content/article/85

Malommúzeum: http://www.orfuivizimalom.hu/index.php?l=1


Az Alkotótábor előzetes programja:

A tavalyi tapasztalatokból okulva változtattam kicsit a tábor szerkezetén és programján. A tábort forgó rendszerben, de idén 4 tanárral, 4db max. 10fős csoporttal, 40 főre tervezzük. 1.5 napos kurzusok lesznek, hogy kellő idő jusson a minőségi munkára, a tárgyak befejezésére, ismerkedésre, pihenésre, s más kulturális programok beiktatására is, így 10 órát tanulhattok majd egy-egy tanártól. A 4 csoport 6 nap alatt mind az 4 tanártól, megszabott 1-1 témát tanul. Az oktatás magyar és angol nyelven folyik majd. A tábor ennek fényében 8 napos lesz az érkezéssel és elutazással együtt. Az esti programokban lesznek szakmai előadások meghívott nemezesektől és a tanároktól, s a hallgatók bemutatkozásait sem hagyjuk el, és tervezünk táncházat és felnőtt bábszínházat is a híres-neves pécsi MárkusZínház előadásában, akik többek között nemezelt bábokkal is dolgoznak: http://markuszinhaz.hu/

A tábort a művészeti oktatás mellett családcentrikussá, aktív pihenéssé is szeretnénk tenni. A családoknak külön apartman is bérelhető. Egy kézműves oktató révén igény szerint akár mindennap tartunk gyerekeknek is nemezelést és más kézművesfoglalkozást, szervezett kirándulást a környéken és Pécsett. Egyéb program lehetőségek: Szabadstrand és Aquapark-élményfürdő, lovaglás, állatsimogató, kenyérsütés, a helyi Malom múzeum látogatása, az Orfűi Kézműves Egyesület bemutatkozása, lekvár- méz- bor- és sajtkóstoló és vásár a környékbeli gazdák egyéb termékeinek, pl. kecsketejes szappanok bemutatásával és árusításával. Igény szerint autóbuszt szervezünk Villányba egy bortúrára. A plusz programok árai nincsenek benne a részvételi díjban.

Ismét tervezünk kiállítást mind a tanárok, mind a hallgatók tábori munkáiból is a tábor ideje alatt Orfűn, majd a tábor végén Pécsett a Parti Galériában.

A szállások tekintetében lehetőség van arra is, hogy aki akar 1-2 nappal tovább maradjon, s nyugodtan élvezhesse a táborzárót, a kiállítást, és a látnivalókat.


A heti program-tervezet:

Vasárnap (július 10-én érkezés)

Hétfőtől (júli11.)Szombat (júli. 16.): Alkotónapok, este előadásokkal és programokkal

Vasárnap (Júli 17.) Kiállítás Pécsett a tanárok és az alkotótábor hallgatóinak munkáiból, egyben táborzárás és elutazás.


A napi program-tervezet:

7-9-ig reggeli

9-12-ig nemezelés

12.15-14-ig ebédszünet, pihenő,

14-18-ig nemezelés

18.15-20-ig vacsora, pihenő

20-tól késő estig előadások, szakmai beszélgetések, egyéb kulturális programok.


A meghívott tanárok és előadók programjáról:

Tanárok:

· Csille Márti, nemezművész (Pécs-Magyarország) vagy Corinna Nitschmann, nemezművész (Ócsa-Magyarország) : Zsebes, kantáros kistáska hímzéssel

· Heidi Greb, nemezművész ( Németország): „ A gyapjúnak új ruhát “-nemezkísérletek nyers gyapjúból

· Huszti Kinga, nemezművész (Budapest-Magyarország): Méretre készült nemezekalap

· Vidák István, nemezművész és kutató (Kecskemét-Magyarország): "Az éjszakai lovas"-Szorításos batik, indigós festés nemezen

Előadók:

· Nagy Mari, nemezművész és kutató ( Kecskemét, Magyarország): Asszonyélet és textilek Türkmenisztánban

· Vidák István: Nemezelt felületek-minták, hagyományos és új lehetőségek

· Vetró Mihály, nemezművész és kutató (Nádudvar, Magyarország): Mesélő nemezek v. Szarvasnyomon-kirgiz tanulmányút v. Kecse és kepeneg-anatóliai nemezműhelyek és a nádudvari nemezművészeti iskola bemutatása

· és esténként a tanárok és a hallgatók is tartanak munkáikat bemutató vetítéses előadásokat


Részvételi díjak:

A tábor tandíja magyarországi hallgatóknak:

35.000Ft (április 15-ig befizetve),

37.000Ft (máj.15-ig befizetve).

A részvételi díj nem foglalja magában a kurzusokhoz szükséges alapanyagok díját. A tábor gyapjúellátásáról idén is minőségi alapanyagokkal a „Lanatex“ bolt gondoskodik majd és a táborban fog árusítani. Az előzetes számításaink szerint ez kb. 16.500Ft lesz fejenként.


Szálláslehetőségek:

A táborban 1, 2, 4 és 6 ágyas szobákból, apartmanokból lehet majd választani a szállások honlapjain keresztül e-mailben vagy telefonon, szállástipusoktól függően 2.500-5.000Ft + IFA (idegenforgalmi adó, 310Ft/nap)/fő.

Tekeresi Lovas Panzió: http://www.tekeresilovaspanzio.hu/main.php?f=2 , e-mail: info@tekeresilovaspanzio.hu , tel:+36 30 349 60 79 (Gonda Ágnes: magyar, angol, német nyelven)

Orfűi Ifjúsági Szállás: http://orfuiifjusagiszallas.hupont.hu/3/arlista , e-mail: bedojozsefne54@freemail.hu , tel: +36 72 498 040, +36 30 527 3569 (Bedő Józsefné, Terike: magyarul)

A szállásokat előre lefoglalással és a szállásdíj felének április 15-ig való befizetésével tudjuk fixálni. A számlaszámot az első jelentkezés után küldjük.


Étkezés:

A Lovas Panzióban napi 3X: reggeli, meleg ebéd, vacsora: 3.000Ft/fő/nap, 7 nap: 21.000Ft. Igény szerint vegetáriánus étrendet is tudunk biztosítani.


A táborba való jelentkezés a tandíj befizetésével válik érvényessé. A számlaszámot, amire a befizetést kérjük az első jelentkezés után küldjük.

A jelentkezéseket Csille Márti e-mail címére kérjük, csillemarti@gmail.com .

További információkat a jelentkezések után küldünk, de Csille Márti honlapján: www.csillemarti.blogspot.com és a Szösz’ART Egyesületünk honlapján: www.szoszart.blogspot.com is folyamatosan nyomon követhetitek majd az eseményeket.

A szervezők nevében várjuk a jelentkezéseiteket!

Csille Márti nemezművész, a tábor művészeti vezetője

www.csillemarti.blogspot.com

www.szoszart.blogspot.com

e-mail:csillemarti@gmail.com

Tel: +36 72 215 873

Mobil: + 36 20 420 5800

Skype: csille.marti

Süle Katalin a tábor vezetője

Mobil: + 36 20 38 44 644

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése