2010. szeptember 16., csütörtök

Kultúroltás 2010.szeptember18, Kantabár

SZEPT. 18: KANTABÁR kávéház (Pécs, Irgalmasok utcája 6.): Kultúroltás a kantabárban

  • 10.00-11.00: Performance Horváth Viktor Török tükör című könyvéből – a performance folytatásaként a szerző másnap felviszi a mecseki Kantavárba, könyve egyik helyszínére a vállalkozókat
  • 11.00-11.30: Kázin-koncert (alternatív akusztikus zene)
  • 11.30-12.00: Kávészünet
  • 12.00-14.00: Kerekasztal-beszélgetés: kortárs művészet és közönsége, főváros és vidék, a magyar kultúra törésvonalai. Nemzeti, nemzetközi és kultúrán belüli traumák feloldásának lehetősége az irodalom, a művészet és a közéleti kibeszélés által. Interkulturalitás, multikulturalitás, kortárs művészeti médiumok, az irodalomközvetítés intézményei, irodalom és vizuális művészetek viszonya. Kánonok, szubkultúrák. (Mediáció. Biblioterápia, integratív élmény- és kompetenciaalapú pedagógia.) Irodalom, tudomány és politika viszonyai: fórumkeresés a média, a politika és az oktatás terein. Beszélgetők: Mile Lajos (az LMP parlamenti képviselője), Nagy Márta (keramikusművész, egyetemi tanár), Kukorelly Endre író.
  • közben: A perifériáról a centrum (pc) nemzetközi kutatócsoport találkozója: tudunk-e sok nyelven együtt beszélni? Pálfalvi Lajos (Budapest) Benyovszky Krisztián (Nyitra) és mások.
  • 14.00-15.00: Ebéd
  • 15-16.30: Milyen a mai Magyarországon nemzetiséginek vagy külföldinek lenni? Hammer Erika beszélget Gátai Zoltánnal, Dobó Attilával, Wolosz Roberrtel, Klein Ágnessel, Eiler Ferenccel, Wiegandt Istvánnal, Kosztics Istvánnal, Miholics Zoltánnal.
  • 17.00-18.00:Sajátszöveg-válogatás mai pécsi fiatal írók verseiből / prózáiból / műfordításaiból, eredeti nyelveken is
  • 18.00: Üres tér
  • 18.30: Záróakkordok: fesztiválzáró zenés-táncos mulatság a résztvevők közreműködésével a Kantabár összes helyszínein 2.

Gyerekkaraván:

· 10.00-14.00 óráig a fentiekkel párhuzamosan a KANTABÁR kávéház kertjében igényes képzőművészeti játszóház zajlik: Csille Márta textilművésszel nemezzel kísérlik megformálni a kicsik és akár nagyok a TALÁLKOZÁS, HATÁS, KAPCSOLAT hívószavakra érkező képzeteket.

Csille Márta textilművész helyszínünkre kiköltöző műhelyében nemezelést tanít. A gyerekek, fiatalok, felnőttek betekintést, kipróbálási lehetőséget kapnak egy olyan térbeli játékba, ahol az ezer színű gyapjúból sablonbetétes technikával olyan kisplasztikákat, lebegő szobrocskákat készíthetnek, amivel a Kultúroltás Fesztivál programját, koncepcióját szimbolizáljuk. Az üreges, különböző résekkel, vágatokkal ellátott plasztikák kis kukucska-lyukakkal a kíváncsiság, az egymás iránti érdeklődés, a más kultúrák iránti érdeklődés, az egymás és más tisztelése, egymáshoz közeledés tapintatossága, tapinthatósága révén válik látvánnyá.

Pár szóval, kifejezéssel próbálom segíteni a témára rávezetést, a hangulat alakítást.

A kultúrák közötti áthatásokat, áthallásokat:

Szellőzés – levegőzés – átjárhatóság – áthatóság – áthatás – egymásra hatás – egymásba fonódás – egymásba olvadás

Tapintat – tapintás – érzékelés – érzékenység – közeledés

Becsomagolás – becsomagoltság – befeléfordulás – befeléhúzás – befogadás.

  • Pihenésül 14.00-tól a Fanyuszi gyerekzenekar játszik nekik, s drámajátékos-bábos – velük.
Egyidejűleg folytatásos könyvet is írnak helyben a résztvevők.

1 megjegyzés:

  1. Ó, nagyon izgalmasnak ígérkezik ez a program, remélem, láthatunk majd képeket az elkészült kukucskákról.

    VálaszTörlés